bubbles.reismee.nl

Marokko 2017: Todra kloof

Dinsdag 14 november: Vanmorgen vanuit Tinerhir naar de 18 km verder gelegen Todrakloof gereden. Aan het begin van de kloof staat een overheidsmannetje 5 dirham entreegeld te innen van elke buitenlandse?  Toerist.  In de nauwe doorgang aan het begin van de kloof staan diverse souvenirwinkeltjes, en dat gaat door tot buiten de nauwe doorgang. Aan het begin van de kloof stroomt water door de rivier dat uit de rotsen komt. Na de Kloof nog enkele kilometers de droogstaande  rivier gevolgd. Er is een stuk weg verdwenen, zo te zien al een tijdje geleden en er zijn geen herstelwerkzaamheden bezig, je moet dat stuk door de nu droge rivierbedding rijden, maar het regenseizoen komt eraan. Tot ongenoegen van wat lokaal verkeer keren we op een wat breder stuk, maar het duurt even voor we weer met de neus in de goede richting staan. De Gorges en kloof blijven altijd de moeite waard, een geweldig natuurfenomeen. Onderweg zien we rots beklimmers, via ferrata. Ergens hoog op een plateau in de rotswand staan tentjes, er wappert was. Bij een vorig bezoek hingen daar kleurige doeken. Terug bij de kloof zijn daar inmiddels een paar bussen toeristen gearriveerd, een lokale bewoonster loopt met haar ezel met bepakking en 2 jonge ezeltjes naar de andere kant van de kloof. Een van de ezeltjes heeft er geen zin in en verandert van richting, maar dat staat zijn bazin niet toe. Met de verandering van de stand van de zon, verandert ook het zicht in de kloof. Vanuit de kloof naar de enkele kilometers verder gelegen camping l’Atlas. Een bijzonder mooie en goed onderhouden kleine camping met veel palmbomen en gelegen aan de rivier. Nadeel van deze mooie plek is dat de zon al om half vier achter de bergen verdwijnt, en dan koelt het al snel heel erg af. Godelive en ik hebben ieder een was gedraaid, was weer eens nodig. Vanavond genoten van een lekker maal in het restaurant bij de camping, het personeel zette een gaskachel aan zodat we in een aangename temperatuur konden genieten van ons avondeten.

Woensdag 15 november: Vandaag de rest van de was weggewerkt en rustdag gehouden. Even genieten van deze wondermooie plek. Op de camping staat een marokkaanse  buscamper met een marokkaans echtpaar uit Fes, de vrouw wil graag haar engels oefenen. Zij trekken nu door Marokko, maar willen volgend jaar europa gaan ontdekken, We hebben ze wat info gegeven over hoe goedkope campings te vinden, de man had n.l gehoord dat campings in met name Frankrijk nogal duur zijn. Vandaag kwam een bus griekse toeristen theedrinken op de camping. Het uitzicht werd druk gefotografeerd.

Het is inmiddels ruim 15 jaar geleden dat we voor het eerst in dit land waren, in die tijd is er toch heel wat veranderd; zag je toen overal ezels en ezelkarren, vieze stinkende brommertjes en een enkele oude gedeukte auto, nu zie je nauwelijks stinkende brommertjes, steeds minder ezels, maar heel veel auto’s, vaak nieuw of zo goed als nieuw. Veel krakkemikkige taxi’s zijn de laatste 2 jaar vervangen door mooie nieuwe auto’s. Ook zijn er heel wat meer asfaltwegen. We zagen elk jaar wel veranderingen, maar eigenlijk gaat het wel hard; geen idee of de bevolking dat ook zo ervaart. Belden we toen goedkoop naar huis via een telefoonkaart in een belhuis, wij zien nu zelden meer een belhuis, en ook internetcafe’s  lijken inmiddels schaars. Ook zien we minder jeugd die de late namiddag/avond op het dorpsvoetbalveld doorbrengt, invloed van smartphones???  Anderzijds zijn er nog steeds kinderen die werken en vrouwen die gewikkeld in diverse al of niet kleurige doeken heel de dag op de oase percelen werken, en een ezel die een lijndienst met goederen lijkt te verzorgen.

Reacties

Reacties

Ben en Godelive van Dommelen

Mooie beschrijving van de belevenissen. Komen bekend voor...haha.
Ben

Nellie

Mooi verhaal en foto's

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!