bubbles.reismee.nl

Marokko 2017: naar het noorden

Woensdag 6 december: Om 08.00 rijden we de camping af, de autoweg is snel bereikt en dan kunnen we goed doorrijden. Het eerste deel van de route is vooral kaal en droog, er liggen wat cactusvelden, hier en daar een dorpje. Geen geiten of andere kuddes, wel hier en daar een plantage en ezelkarren. Leuk detail: we zien op een akker een ezel en zijn modernere concurrent de tractor. Toch wordt er hier en daar kunstmest gestrooid met de hand. Het landschap verandert onderweg naar heuvelachtig en meer begroeiing. Bij Settat ligt er enorm veel vuil overal, zo ook rond Casablanca. Bij Rabat valt het contrast in bebouwing op: links van de autoweg nieuwbouw flats, rechts van de autoweg sloppenwijken.Noordelijk van Casablanca is er meer landbouw en veeteelt en heeft het vast meer geregend, er zijn vele groene velden. Net ten noorden van Rabat ontwaren we een grote kolonie ooievaars, meer dan honderd: de meesten in rust, maar een aantal cirkelen ook door de lucht. We lunchen ergens onderweg bij een tankstation met restaurant en zijn rond drie-en op de camping. Onderweg zien we nog steeds mensen zitten die wachten op vervoer, die oversteken of die aan voorbijgangers iets willen verkopen. Ondenkbaar in Europa langs een autoweg. De camping ligt aan een lagune in Moulay Bousselham, mooie locatie, maar bedroevend sanitair. Als we een plek hebben gekozen komt een belg vertellen dat er ruim een dag geen water was omdat de pomp kapot was, maar nu kan er weer gedouched worden. Oke, dat weten we dan ook weer, maar hij blijft aan een stuk praten, er is geen speld tussen te krijgen en voor we het weten zijn we in Tanzania beland. Godelive en Ben hebben zo hun eigen perikelen: nog voor ze zich geinstalleerd hebben hebben ze gezelschap van minstens 7 wilde katten, zeer tot ongenoegen van hun eigen katten. We drinken nog samen een borrel, maar om half zes is het zo koud dat we ieder onze eigen warme camper maar opzoeken. We hebben in het campingrestaurant eten besteld en dat wordt net na 19.00 bezorgd: gemengde salade met kipspies en frietjes. De frietjes zijn wat slap, maar verder smaakt het prima. En omdat het vandaag sinterklaas is, eten we speculaas bij dekoffie.

Donderdag 7 december: Het is nog donker als bubbles begint te braken, allemaal zwart zand komt er uit haar maag, blijkbaar iets met zand gegeten gisteravond. Om half negen is bubbles weer in orde, ze wil graag uit en eten. Het is erg koud en vochtig buiten, maar de zon schijnt. De man met de ezelkar komt de vuinis op de camping ophalen, komt later terug om zijn waterflessen op de camping te vullen; zijn waterpomp is defect. Om 10.00 rijden wij de camping af, voor een rit van 200 km. Tot na Larache autoweg en dan via de R417 naar Tetouan en Martil. Het is een mooie route, heuvelachtig en een erg hobbelige weg. Er wordt hard gewerkt op de velden, ploegen, zaaien, veel vrouwen die in de velden werken. Veel groene velden ook, er groeit hier duidelijk meer dan in het zuiden. Contrast is dat er links van de weg geploegd werd met 2 ezels voor een ploeg, tegelijkertijd werd er aan de andere kant geploegd met een trekker voor de ploeg. Onderweg zien we weer tentjes waarin werknemers bij hun werk wonen, brr. Ergens laat een man 2 koeien uit, ze lopen te grazen in de berm. Sommige riviertjes hebben stromend water, maar er zijn ook nog droogstaande beddingen. Veel kleuren op de heuvels ook: groen, alle kleuren bruin en soms een wit dorp. Dan opeens een kleine kolonie ooievaars in een weiland. We stappen uit om foto’s te maken en er komt een man voorbij die iets naar de ooievaars gooit waardoor ze opvliegen, een mooi gezicht, die vliegende ooievaars. We arriveren net na de middag in op de camping in Martil, zoeken een plaatsje in de zon en dan lunch. Godelive en Ben maken een wandeling over de boulevard, maar om 16.00 verdwijnt de zon achter gebouwen en wordt het weer erg fris. Een laatste gezamenlijke borrel in Marokko, en dan morgen(vroeg) naar Spanje.

Marokko 2017: Marrakech 2

Op maandag 4 december alweer een zonnige dag na een erg koude nacht, rond middernacht was het 6 graden. Na een heerlijk warme douche aan het werk. De camper moet opgeruimd, een wasje moet gedaan en vervelend, de zomerkleding moet weer omgewisseld voor winterkleding in de kast. Ook maar een deken bijgelegd op bed. Morgen nog een hopelijk mooie dag en dan op weg naar het noorden waar het een stuk frisser is. Het bijzondere deze keer is dat we steeds opnieuw mensen tegenkomen die we eerder deze reis ook al ontmoet hebben. Zo kwamen we vandaag de reisleider van de Seabridge tour tegen, we spraken hem eerder in Fes. Zijn reisgroep is naar huis en hij knoopt er enkele weken privé aan vast. De beheerder(baas?) van ZigZag camperverhuur (gevestigd op deze camping) en sinds kort ook de manager van de camping, belooft bier voor ons mee te brengen vanuit de stad, de bier voorraad van de mannen is bijna uitgeput. De mannen zelf gaan op de fiets naar de 5 km hier vandaan gelegen Marjane supermarkt voor de laatste boodschappen voor de reis naar Spanje. Als ze hun boodschappenlijstje hebben afgewerkt en buitenkomen zijn hun fietsen weg; de fietsen stonden nochtans aan elkaar vast met een ketting. Na wat rondkijken zien ze de fietsen een eind verderop staan, ze blijken verplaatst door de beveiliging, de fietsen stonden op een plaats waar ze niet mochten staan. Er is echter geen fietsparking en er stonden ook nergens fietsen. Later In de middag nog even een borrel en dan snel naar binnen, om 18.00 is het donker en fris. Op Het nieuws zien we dat er zelfs in zuid frankrijk en aan de spaanse kust sneeuw is gevallen.

Dinsdag 5 december: We besluiten naar het nabij de camping gelegen dorp te fietsen voor brood en water. Onderweg zien we twee dromedarissen met begeleider en twee toeristen die blijkbaar een dromedaristocht maken. Dicht bij het dorp staat een enorme plas water, er is hier een week geleden heel veel water gevallen en dat water trekt niet overal even snel weg, dus het voetbalveld van het dorp staat nog steeds blank en ook het broodwinkeltje tegenover de camping is nog steeds gesloten door de wateroverlast. De verharde weg houdt op waar het dorp begint, we vinden onmiddellijk een brood winkeltje dat ook water verkoopt(of andersom), we fietsen verder het dorp in, hier en daar staan nog grote plassen water. We komen uit op een zanderig plein met aan de rand de dorpssouk. Een kleine souk met wat huishoudelijke spullen en veel groenten en fruit. Als we doorfietsen komen we aan de doorgaande weg; de school is uit en er staan zelfs een soort klaarovers om de kinderen veilig te laten oversteken. Een eind verder staat een bord naar “Fantasia”, het terrein waar elke avond een grote spektakelshow wordt opgevoerd voor toeristen. We fietsen erheen en komen langs een enorm mooi gebouw, een voormalig hotel, nu gesloten en bewaakt. We vragen de bewaker of we een kijkje mogen nemen op het terrein, evt in het hotel, maar de goede man heeft geen sleutel, jammer. Ook het Fantasia terrein mogen we niet op: gesloten, vanavond weer open voor de show. Tja, dan fietsen we maar terug naar de camping. Nog even genieten van de zon.

Marokko 2017: Marrakech

Vrijdag 1 december: Vanmorgen op ons gemak ontbeten en daarna naar de parkeerplaats achter de Koutoubia moskee in het centrum van Marrakech gereden. Er is plek zat en we krijgen, uiteraard tegen betaling, elektra aansluiting. De warmte is gisteren weggeregend en het is best fris, 16 graden en bewolkt. We gaan op het Djema el fna plein lunchen en lopen daarna door de Medina naar een plein bij de ruines van het El Badi paleis. Er zijn nauwelijks ooievaarsnesten en al helemaal geen ooievaars.

In de Medina hebben we nog bij een groot riad/restaurant (Dar Es Salaam) gevraagd of we binnen mochten kijken, een dame gaf ons een rondleiding door de 4 prachtige restaurants in de kelder van het gebouw.

Vervolgens door de straatjes naar de graven van de Saadiers. Daarna naar het prachtige Bahia paleis en dan weer terug door de medinastraatjes naar het grote plein, inmiddels is het daar druk met “artiesten” en het opbouwen van de mobiele restaurantjes is in volle gang. Er zijn opvallend veel dames die henna tatoeages willen zetten. We gaan even terug naar de campers om op te warmen en bubbles uit te laten. De parkeerplaats is tegen zevenen overvol, er wordt driedubbel geparkeerd.

Rond 19.00 zijn we gaan eten in een restaurantje genaamd “Kif Kif Cafe”, een gezellig restaurantje in een zijstraatje van het grote plein. Daarna nog een rondje over het drukke plein, de mobiele restaurantjes zijn goed bezet.

Als we terugkomen op de parkeerplaats zijn de meeste auto’s weer verdwenen.

Zaterdag 2 december: In tegenstelling tot voorgaande jaren worden we niet om 5 uur gewekt door de moskee, dus lekker uitslapen. Na het ontbijt gaat Bubbles buiten liggen. Als ik buiten kom vertelt een man me dat ik goed voor die lieve hond moet zorgen, eten geven en binnen laten liggen. Ik vertel hem dat Bubbles goed verzorgd wordt, maar nu even buiten wilde liggen. Hij praat verbazend goed engels en vertelt dat hij 74 jaar is. Zegt dat de huidige jeugd luxe wil zonder ervoor te willen werken, dat ze dom zijn. Dan vertelt hij dat hij stickers verkoopt. Daarna verdwijnt hij om stickers aan de man te brengen.

We gaan naar de souk, en komen om half een terug naar het plein voor de lunch. Het is al druk op het plein; veel bezoekers en artiesten. We lunchen in de zon op een dakterras met overzicht over het Djema el fna plein. Daarna weer door de winkelstraatjes van de souk wandelen, en spullen en prullen bekijken die er te koop zijn. We kopen wat kleinigheden en Godelieve koopt een hoed die lijkt op de hoeden die de watermannen dragen

.

Om 17.00 gaan we terug naar de camper, souk bezoek is vermoeiend en het laatste uur was er zoveel volk in de smalle straatjes dat er file ontstond. De parkeerplaats staat weer bomvol, en ook op en rond het plein is het heel erg druk. We zijn voor het avondmaal teruggegaan naar het plein, daarna nog een stukje gewandeld door de winkelstraat. We missen de straatverkoop van voorgaande jaren, wel probeert men weer smartphones te verkopen, waren het vorig jaar Samsung apparaten, dit jaar zijn de iphones aan de beurt. In de winkelstraat loopt een groep traditioneel geklede mannen met grote vlaggen, ze zingen iets. Daarna gaan ze in een kring staan met een rokende pot in het midden, we begrijpen er niets van, maar blijkbaar zamelen ze geld in voor iets. Rond half tien wordt het minder druk op straat en als we bij de camper komen heeft de parkeerplaats al weer vrije plekken. We staan hier voor de 2e nacht met zes campers voor de nacht.

Zondag 3 december: Vanochtend toch wakker geworden van moskeegeluiden om 06.00 uur. Het was een koude nacht, maar al snel komt de zon. Als we buiten een praatje maken met onze nederlandse buurman van vannacht komt ook de stickerman weer voorbij. Ik besluit 1 sticker van een palmboom te kopen, maar omdat de man niet genoeg wisselgeld heeft krijg ik ook nog een sticker van een kameel. We besluiten om te proberen een parkeerplaats te vinden bij Menara mall om wat boodschappen te doen. Helaas, er is alleen een parkeergarage en daar passen we niet in, dan maar doorgereden naar de camping ten noorden van Marrakech. Het is bijzonder rustig op de camping, wel komen we daar weer een engels stel tegen dat we ook in Tafraoute spraken en een Fins stel dat in Marrakech centrum een nacht naast ons op de parkeerplaats stond. We blijven een paar dagen op deze camping en beginnen dan aan de reis naar huis.

Marokko 2017: Essaouira

Woensdag 29 november 2017: We wilden vanmorgen per bus naar Essaouira gaan, maar als we willen vertrekken naar de bushalte komt de campingbaas aanrijden en zegt dat we mee kunnen rijden, hij moet toch naar Essaouira. We maken graag gebruik van zijn aanbod en een half uur later staan we bij de vissershaven in Essaouira. Het is druk bij de vissershaven, veel verse vis verkoop, veel bezoekers en marokkanen die verse vis willen kopen, tevens veel karretjes en bestelwagens die vis komen halen. We zien hele bijzondere vissen, krabben en schelpdieren, ook bijvangst wordt verkocht. Er zijn ook mensen die een kleine vangst aan de man/vrouw proberen te brengen.

Achter de stalletjes worden de materialen(vislijnen) voor morgen klaargemaakt.

Als we de vissershaven verlaten komen we een schoenpoetser tegen, de schoenen van Godelive kunnen wel een poetsbeurt gebruiken. Na de poetsbeurt zien Godelives schoenen er weer netjes uit en is ze 10 dirham armer. Ook Thieu's schoenen krijgen voor hetzelfde bedrag een poetsbeurt.In en om de haven is het druk met meeuwen en katten, er is veel visafval voor deze beesten.

We lopen door wat straatjes in de Medina en bezoeken dan de stadswallen. Helaas is maar een klein deel van de wal te bezoeken, de rest is gesloten ivm. renovatie werkzaamheden.

Godelive bezoekt nog een argana winkeltje waar ook Amandelen worden uitgeperst.

Een oude man maakt miniatuur motoren van rest- en afvalmateriaal, zo heeft hij een miniatuur motor gemaakt van o.a een veer, 2 lagers, een belknop etc. Heel leuk om te zien.

Later zien we nog ergens een ezelgemaakt van eetlepels.

We lunchen ergens op een terras en tijdens de lunch komen bedelaars en artiesten voorbij, allen willen natuurlijk wat muntgeld.

Na de lunch slenteren we door de straatjes via de joodse wijk de medina uit. Op het plein staat een overvolle lijnbus klaar voor vertrek naar Ounara; we besluiten dan met een “grandtaxi” terug te gaan. Kosten 150 dirham voor 4 personen.

Terug op de camping genieten we nog even van de zon, maar er staat een stevige wind en het wordt al snel te koud om buiten te zitten. We ruimen onze spullen op want er is regen voorspeld. Geen zin om te koken, we bestellen eten bij de camping kok. Dat eten wordt precies om zes uur bezorgd bij de camper: een grote schaal met rundvleesspies, frietjes en groenten van de dag(de menukeuze was zeer beperkt), prima verzorgd en lekker.

Donderdag 30 november 2017: Afgelopen nacht is het gaan regenen, er is al veel gevallen als we wakker worden; overal staan plassen. Na het ontbijt vertrekken we richting Marrakech, Overal staan plassen op de weg, de afwatering is niet in orde. Er zijn soms wel rioolputten, maar na een lange droge periode zijn de putten gevuld met vuil.

Ook op de vlakten staat veel water, kleine riviertjes vervoeren kolkend modderwater. Waar de wegen niet geasfalteerd zijn staan grote poelen water en langs de hoofdweg stroomt veel water, huisjes en winkeltjes zijn soms nauwelijks bereikbaar.

Enkele kilometers buiten Ounara worden we verrast door een kudde geiten in een argana boom. Allemaal witte geiten deze keer. Het blijft een apart gezicht.

We rijden ook door enkele dorpjes met de gebruikelijke bedrijvigheid: onverwacht overstekende mensen, auto’s dubbel geparkeerd, wegrijdend verkeer dat geen rekening houdt met ander verkeer, brommertjes fietses en natuurlijk schoolkinderen.

Eerst is het landschap nog heuvelachtig, maar al snel wordt het vlak, een grote zandvlakte met hier en daar een olijfboom plantage. Ergens in zo’n boomgaard hingen zoveel olijven aan de bomen dat de bladeren amper te zien waren. Blijkbaar is olijven telen een winstgevende zaak, er staan grote mooie huizen op de plantages. Het grootste deel van de rit verloopt gelukkig in droog weer. Als we Marrakech naderen wordt het drukker op en langs de weg. We stoppen bij de Marjane voor wat boodschappen en de campers hebben dorst.

Het is inmiddels siesta tijd en op de weg is het redelijk rustig, dus de rit door Marrakech naar de camping ten zuiden van Marrakech verloopt soepel.

Op de camping is het rustig, slechts enkele gasten. Wel vanmiddag weer af en toe een enorme hoosbui. De mensen hier zijn er blij mee, gewassen en bomen kunnen flink wat regen gebruiken.

Marokko 2017: Agadir-Ounara

Dinsdag 28 november: We hebben gisteren ons verblijf op de camping betaald, maar snel uitrijden was er niet bij. De dienstdoende poortwachter wil de kwitantie hebben en gaat dan aan de ambtenaar in de receptie vragen of we mogen uitrijden, dat mag dus. NB: op de kwitantie staat duidelijk dat we de 28e vertrekken.

We rijden langs de kust naar Ounara, een plaatsje 25 km ten oosten van Essaouira. Het is een erg mooie bochtige route door een zeer heuvelachtig gebied met afwisselende begroeiing, snel rijden is er in dit gebied niet bij, zeker niet als er kilometers lang een oude vrachtwagen voor je rijdt, die amper de heuvels op kan.

Op veel plaatsen zijn de velden afgebakend met muren van op elkaar gestapelde stenen; een simpele en milieuvriendelijke afrastering met wat de natuur je geeft, de stenen lagen in de weg op het land.

Lange tijd zien we steeds de zee liggen aan de ene kant en dor bergland aan de andere kant, een deel van de route loopt door een groot duingebied. In Tamri worden bananen geteeld, er staat zelfs een druppel water in de rivier en een paar dorpen verder is markt.

Een paar keer zien we weer geiten in een arganaboom. Ook zien we weer een kudde dromedarissen.

Langs de weg zitten hier en daar mannen onder een parasol met flessen argana olie, helaas geen kopers.

Het hele gebied ziet er niet echt welvarend uit, kleine dorpjes, veel oude huisjes, ezels en ezelkarren.

Soms zijn de velden duidelijk bewerkt, maar er groeit niets, regen is hier welkom. Afgelopen vrijdag heeft de koning alle moskee-en opgeroepen een regengebed te bidden tijdens het vrijdaggebed.

Er liggen enkele zeer kleurige schooltjes en we zien grote groepen kinderen van en naar school gaan. Hoe noordelijker we rijden, des te harder gaat het waaien.

Tussen Essaouira en Ounara staan veel heel mooie grote huizen, blijkbaar woont hier het rijkere deel van de regio.

In Ounara lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan, kleine bedrijfjes langs de straat: de smid, de timmerman, de fietsenmaker, de slager, kleine levensmiddelenzaakjes en even kleine theehuisjes, zelf een hok met een biljarttafel. Op straat veel kleine karren met een klein paard ervoor. Uiteraard zijn er ook de ezels met bepakking. Meer van deze tijd zijn de trekkers met cultivator. Er is een wat muf uitziende “auberge” met restaurant.

Op de camping staan een paar franse campers en een nederlander.

 Op zeker moment, als ik in de camper ben hoor ik een kat miauwen, maar buiten zegt Thieu dat hij geen kat hoort maar een haan. Check en dubbelcheck, binnen gemiauw en buiten een haan. Nu heeft Thieu eerder het bagageluik open gehad, zou er soms………? Als we het bagageluik openen vliegt er een poes uit de bagageruimte. Geluidsraadsel opgelost.

Marokko 2017: Agadir

Donderdag 23 november: Vanuit Tafraoute via de R105 naar Agadir gereden, de wegkwaliteit is matig. Wel een mooie afwisselende bergachtige route. Het is overal zo droog dat zelfs de cactussen het hebben opgegeven en er verlept bijstaan. We zien een paar kashbah ruines op heuvels, in een dal ligt Tizourgane Kasbah, ook op een heuvel en met restaurant. Men kan deze kasbah bezoeken en vanuit het restaurant heb je een mooi uitzicht over de vallei. We zien een grote kudde kamelen en een paar keer een kudde geiten bij, en in, een arganaboom. In een dorp heeft men alle boomstammen, langs de weg tussen twee scholen, kleurtjes gegeven, een heel leuk gezicht. Het is rond Agadir niet echt druk, middagpauze! Aangekomen op de camping installeren we ons en dan…….verlate lunch. Al voor we geinstalleerd zijn komt een reparateur van campers voorbij, hij wil onze camper van een nieuwe verflaag voorzien, iemand wil zonneschermen etc. verkopen en tot slot komt de visboer, hij slijt 6 gamba’s aan Ben en Godelieve. Er staan al wat overwinteraars en een Francaise weet te melden dat we op de plek waar we staan geen tv gaan ontvangen????? We ontvangen gewoon alle nederlandse zenders, meer hoeven we niet. Vanavond nog een wandeling gemaakt langs de boulevard, er waren toch nog heel wat mensen aan de wandel.

Vrijdag 24 november: De start van de dag is wat bewolkt, maar warm. Er wordt 30 graden voorspeld. Er is geen wasmachine op de camping en de was moet gedaan, mede om alle woestijnzand dat we de laatste tijd verzameld hebben, kwijt te raken. We hebben een adres van een wasserij gevonden enkele straten verder. Godelieve en ik verzamelen onze was en fietsen naar de wasserij. We leveren de was in en maken de afspraak dat de schone was na zessen weer kan worden opgehaald. 30 dirham(3euro) per kilo wasgoed gaat ons dat kosten. Daarna bezoeken we nog even de levensmiddelen souk en kopen bij de bakker brood voor de lunch. Ergens op een hoek van een straat, tegen een huis in de zon ligt een zwerver te slapen; naakt bovenlichaam, broek op de knieën en hand in zijn kruis, een bijzonder trieste aanblik. Terug op de camping hebben we de mannen naar de grote souk gestuurd om huisgebakken cocos macroontjes te kopen. Ondertussen ook maar de camper schoongemaakt, alles zag grijs van het zand en als Bubbles zich een keer schudt, stuift het. Na die schoonmaak Bubbles een wasbeurt gegeven en de mannen hebben de was opgehaald. Het wasgoed was keurig droog, gestreken en verpakt in gesealde plastic. Vanavond heerlijk gegeten bij de Italiaan. Wel wat prijzig voor Marokko.

Zaterdag 25 november: De dag begint bewolkt, maar met een aangename temperatuur. Na het ontbijt even naar de dierenarts gefietst met Bubbles voor een gezondheidsverklaring. Dat was snel geregeld voor 100 dirham. Vervolgens maar weer op de fiets om boodschappen naar de Carrefour. Bij het verlaten van de carrefour leek het bewakertje van de fietsenstalling te verlegen om om betaling te vragen, toen ik vroeg kost dat wat, zei hij 2 dirham alsjeblieft. 20 eurocent, daar kun je toch niks mee, dus we hebben 5 dirham gegeven. Toen we terug waren op de camping was het lunchtijd. Ben en Godelieve hebben wat uurtjes aan het strand doorgebracht, wij hebben niks gedaan op de camping. Vanavond zijn Thieu en ik gaan eten in een restaurantje in de wijk Talbjorst, simpel 3 gangen menu voor 102 dirham totaal; kunnen we niet voor gaan koken. Als we daar weg willen gaan lopen we tegen een jongeman aan die ons lijkt te kennen en vraagt waar onze vrienden zijn. Het blijkt de geoloog te zijn die we ontmoet hebben in Zagora. We vertellen hem dat we de stads ruine nog bezocht hebben, maar dat we de zonnewijzer niet konden vinden; hij erkent dat zijn info misschien wat te mager was. Daarna via de boulevard teruggefietst naar de camping. De boulevard was heel erg druk: veel wandelende Marokkanen en ook de meeste terrassen waren goed gevuld. Veel Marokkanen zitten op de muren langs de boulevard, gewoon zitten en mensen kijken, best wel leuk. Wij kopen nog een heerlijk ijsje bij een zaakje genoemd: Pistache. Terug op de camping staan er bij de poort 2 backpackers die hier willen overnachten, maar aan de ophef te zien, gaat dat niet lukken. Er is heel veel politie op de been, met name waar grote groepen mensen zijn, lijkt extra politie inzet en de bewaker heeft Thieu verzocht Bubbles voortaan maar voor 19.00 uit te laten, het onbewoond gebied buiten de camping zou erg crimineel zijn. Ik heb in dat gebied in voorgaande jaren wel eens spuiten en naalden gevonden en sowieso ligt er veel glas van bierflesjes. Bubbles maakt nu een andere en kortere wandeling voor de nacht.

Zondag 26 november: Rond elven zijn we per fiets naar de grote souk gefietst; heel veel mensen in de souk vandaag. Een enorm aanbod van verse groenten en fruit. We dwalen door de straatjes, kopen wat macroontjes en gaan tegen half twee wat eten bij het riadcafe in de hoofdstraat. Er zijn best wel veel bedelaars in de souk, maar ook de muzikanten ontbreken niet. Tegen vieren fietsen we weer terug naar de camping, soukbezoek is best vermoeiend. In de avond gaan eten in het toeristisch centrum en vervolgens teruggefietst via de boulevard. Er zijn veel minder mensen aan de wandel dan op zaterdagavond.

Maandag 27 november: Onze laatste dag in Agadir: nog een keer langs de boulevard fietsen, even boodschappen doen bij de Marjane. We ontdekken dat alles tot de Marjane nu zo ongeveer volgebouwd is, niet alle gebouwen zijn af, maar waar eerst nog open veld met struikgewas was zijn nu wegen en gebouwen. De camping wordt voller; elke dag arriveren er wel een paar campers die aan hun uitstalling te zien wel even gaan blijven. Het bleef nog lang warm vanavond, maar vanaf donderdag wordt frisser weer en wat regen voorspeld.

Marokko 2017: Tafraoute

Maandag 20 november: Vanmorgen de campinggarçon opgespoord om te betalen, hij heeft een bed in het hok naast de toegangspoort. Het hok is allesbehalve somber; de wanden zijn beschilderd met woestijnlandschap en blauwe luchten. In het hok staat een degelijk bed. Hij spoort de kopieën van onze paspoorten op en neemt het bedrag voor de overnachting in ontvangst, gepast natuurlijk, want wisselgeld heeft hij niet. We tanken en rijden naar de R109 richting Igherm. Ons doel is Tafraoute. Ten zuiden van Igherm moet een geasfalteerde weg lopen door de bergen, die willen we rijden. R109 vanaf Tata is een mooie route, eigenlijk door een rivierdal, de rivier staat droog, met mooie aardlaagstructuren in de omliggende bergen. Er groeit nagenoeg niets, maar soms ligt er een dorpje. We zien onderweg een kudde ezels en passeren twee europeesche fietstoeristen. Het moet een mooi zicht zijn in tijden dat er wat water door de rivier stroomt. Als we door Issafen rijden weten we dat we de afslag naar de weg door de bergen gemist hebben. We vragen aan een man die staat te bellen waar we de weg door de heuvels naar Tafraoute kunnen vinden en laten ons verzekeren  dat de weg geasfalteerd is. We rijden een stukje terug en vinden de weg, inderdaad geasfalteerd, 1 baan breed. Al snel is er ergens een deel van de weg  verdwenen, weggespoeld door water, voor Ben een wat lastige passage omdat hun camper wat lager op de weg ligt dan de onze, maar het gaat goed. De weg slingert zich stijgend en dalend door de bergen, een hele mooie route van 40 km. Een afwisselend berglandschap ook; de kleuren en structuren veranderen steeds.  Soms rijden we een stukje hoogvlakte.  Een enkele keer zien we in de verte een dorpje, en enkele nomadententen. Er loopt een grote kudde geiten. Nog een paar keer is er een stuk weg verdwenen door water, want ook deze weg volgt voor een groot deel een droogstaande rivier. De enkele  dorpjes die we onderweg zien vormen een mix van oude lemen huisjes en nieuwe stenen huizen. De meeste nieuwe huizen krijgen geen leemkleur meer.

We bereiken de R106 en rijden richting Tafraout door een heel ander berglandschap. Deels is de weg maar 1 baan breed, maar aan beide kanten liggen meer dorpen en overal groeien amandelbomen. We bereiken net na de middag de rode bergen en dus in het dal :Tafraoute. Middagpauze, dus rustig in het dorp. We installeren ons op de dichtstbijzijnde camping. Er staan slechts 3 andere kampeerders. Iets verderop in het keteldal staat een eenzame camper in vrijheid. In de late namiddag het dorpje verkend. In dit dorp worden leren slippers en schoeisel nog met de hand gemaakt, dus er zijn veel winkeltjes met schoeisel. Morgen is er markt. De ondergaande zon geeft de bergen allerlei kleuren.

Dinsdag 21 november: uitslaapdag, we zwaaien Oostenrijkers uit die gisteravond zijn gearriveerd en vanmorgen weer vertrekken. Dan douchen, weer een avontuur: Volgens de Oostenrijker was het douchewater koud. De campingbeheerder laat zien dat het water warm is. De ervaring is echter iets anders, wisselende watertemperatuur en opeens alleen nog koud water, maar ach, we zijn weer opgefrist. Dan naar de markt. Het is geen grote markt en het publiek is wel heel erg traditioneel gekleed: zwarte kleding met gezichtsbedekking, een kruidenverkoper weet het verschil tussen oregano en komijn niet. In de middag fietsen we een eind buiten het dorp, we fietsen tot de “chapeau de Napoleon” een rotsformatie.  Op een rotsachtige berghelling in de buurt lopen geiten en zoeken een weg naar beneden. Een leuk gezicht. Als we naar de geitjes staan te kijken komen een vrouw en een kind gehuld in zwarte doeken aangewandeld, het kind trekt de aandacht van bubbles en begint haar te aaien, bubbles vindt het goed. Na wat geaai loopt het meisje door en komt dan terug om bubbles een kus te geven, vervolgens komt de oudere vrouw ook de hond aaien.; heel bijzonder. We doen nog wat boodschappen in de lokale winkeltjes en gaan terug naar de camping. In de avond gegeten in een restaurant in het dorp, wij waren de enige gasten, tot onze verrassing serveerde het restaurant wijn en bier. Het eten was niet bijzonder.

Woensdag 22 november: de dag begint grijs en koud, tegen tienen komt de zon door de wolken, nog steeds frisjes. We gaan naar de markt want vandaag zou de grote soukdag zijn. Er staan inderdaad wat meer kraampjes, o.a. meer kippen te koop en nu ook schapen en een paar kalveren in de aanbieding. Er staat zelfs iemand met verse havekorrels te koop, waar zie ja dat nou? Wat achteraf op de markt staat een grote groep mannen naar iets te kijken, daar moet iets bijzonders zijn. Het blijkt de storyteller te zijn en hij kriigt het publiek regelmatig aan het lachen. Wat een storyteller precies vertelt weten wij niet, maar het is een uitstervend beroep, ze werken in elk geval nog in Marrakech, maar wij hadden er in 15 jaar nog nooit een gezien. Daarna even in het stadje om een paar handgemaakte “babouches” te kopen, iets waar Tafraoute om bekend staat. Als we terug lopen naar de camping komen we langs de slager, die heeft een kop van een rund op de toonbank staan.  Vanmiddag een stukje door de mooie omgeving gefietst.  Ben heeft toen wij naar de markt waren de kapper op bezoek gehad, die mag ook wel bij Thieu langskomen. Het kost wat moeite om te regelen via de campingbewaker(hij spreekt alleen arabisch), maar tegen vieren duikt de “kapper aan huis” op. Gezeten op een krukje voor de camper wordt Thieu vakkundig gekapt; de kapper heeft zelfs een beschermend doek bij voor de klant. De kapper spreekt een beetje duits en vertelt dat hij al 19 jaar 2 kap diploma’s heeft, ook een Duits diploma van Schwarzkopf als vrouwenkapper. Na een half uurtje is het knipwerk klaar en mag hij ook de Engelsman op de camping onder handen nemen voor 60 dirham. Vast een goede dag in dit uitermate slappe seizoen voor deze kapper: 3 klanten op 1 dag.  Vuil water lozen, schoon water innemen en wat opruimen, morgen gaan we verder.

Marokko 2017: van Zagora naar Tata

Zondag 19 november: Vanmorgen om 09.00 vertrokken uit Zagora, het is vroeg en dus nog rustig in de stad. Wel zijn er in de verte bij de zondag-souk al veel voertuigen te zien. Ook op de N12 tot Foum Zguid is weinig verkeer. Het landschap is droog en dor, hier en daar wonen mensen en ook zijn er velden met begroeiing, men heeft er blijkbaar ergens water gevonden om de gewassen te beregenen. Ergens is men een waterbekken aan het aanleggen, hopelijk komt er nu snel regen, want zo lijkt de aanleg van een waterbekken in de woestijn wat onzinnig. Later zien we nog meer waterreservoirs bij bedrijfjes. We zien onderweg ook een karavaan dromedarissen met bepakking, een kudde ezels, een ezelkaravaan met bepakking en een kudde  kamelen. Maar een enkele plek met nomadententen gezien in de verte en ook geitenkuddes zijn schaars. Op zeker moment halen we een caravan in, een Belgische caravan. Hij blijft achter ons aan rijden. Als we Foum Zguid binnenrijden moeten we stoppen voor de politie, een jongeman in uniform heeft wat vragen: waar kom je vandaan, waar ga je heen, zijn jullie met drie? Na elk antwoord overlegt hij met zijn compaan in het arabisch.  Uiteindelijk mogen we doorrijden, ook de caravan. Inmiddels heeft Ben aangegeven zich niet lekker te voelen en we willen stoppen in Foum Zguid. We stoppen ergens in de hoofdstraat, maar dat mag niet van een man want dan hinderen we een vrachtwagen, welke?? Geen idee. Ben en Godelive hebben in de tussentijd wel van stoel kunnen wisselen en we rijden verder naar Tata. De weg is helemaal nieuw en rijdt goed. Het landschap wisselt een beetje; heuvel, kleine oase, alleen stenen, zandheuvels en zandvlakte met verspreid een boom, er woont blijkbaar niemand, er is maar een enkele geitenkudde te zien en verder dor, droog, niets. Soms is er een zijweg, gemarkeerd met een hoop stenen of een autoband, dus ergens zal er wel een dorp liggen. We passeren Tissint, een oaseplaats, er is een kleine markt en volk in zeer traditionele kleding op straat, een kar vol mannen komt ons tegen en groet ons uitbundig. Hier en daar springen kinderen zomaar de weg op, levensgevaarlijk. Het landschap na Tissint is heel bijzonder, het lijkt of de rivier sleuven om heuveltjes heeft gespoeld, heel bijzonder om te zien, overigens stroomt er nu geen druppel door de rivier en negeren we in Tissint de wegwijzer naar de  “cascades” maar. Net na het middaguur bereiken we de camping municipal in Tata, geen beheerder te zien, geen gasten ook. We zoeken een plek en dan komt een man op een fiets die de campinggarçon schijnt te zijn. Hij neemt de kopieën van onze paspoorten mee om te kopieëren en daarna zien we hem niet meer. De camping ligt aan de rivier, er staat een beetje water in die rivier. Na drieën  bezoeken de winkeltjes in de straatjes, sommige zijn gesloten, sommigen al open na de middagpauze. We kopen fruit en brood en Godelive wil een kilo bananen. De verkoper verkoopt alleen per tros en daar valt niet aan te tornen. De bezoekers in de straatjes zijn erg traditioneel gekleed, er rijden ook enkele ezelkarren. Als het donker is gaat de poort van de camping dicht en er is maar 1 lamp als verlichting, het toiletgebouw is donker en we kunnen ook geen knopje vinden om een lamp aan te doen. De campinggarçon is onzichtbaar.